Hoe kom ik in balans?
Deze vraag speelt bij velen van ons door het hoofd. Zit je niet lekker in je vel, voel jij je ook opgebrand, alleen, wisselende emoties, moe, eet je ongezonde voeding, ga je laat naar bed, wordt je moe wakker, heb je geen zin in contacten, blijf je liever wat vaker Netflixen? Dan ben je duidelijk niet in balans. Maar hoe kom je in balans? Ook ik heb hiermee te maken, het is een continue proces. Soms gaat het beter dan op een ander moment. In dit artikel neem ik je graag mee en geef je een aantal praktische tips.
Belangrijke aandachtspunten
Balans heeft te maken met een aantal aandachtspunten, ik zet er een paar onder elkaar.
Structuur helpt om je balans te vinden
Het tegenovergestelde is een chaotisch leven waarin op een gegeven moment alles op je af lijkt te komen. Door structuur aan te brengen, breng je rust en overzicht in je leven. Hier kun je direct mee beginnen, hierbij enkele tips voor structuur:
- Sta op een vaste tijd op
- Ga op een vast tijdstip slapen
- Eet op vaste tijden
- Pak op vaste tijden je rustmomenten
Het klinkt heel simpel maar het is vaak lastiger dan je denkt. Maak een dagplanning, zo krijg je structuur en daarmee ook rust en ritme.
Voeding is van groot belang
Wat je in je mond stopt heeft invloed over hoe je je voelt. Teveel suikers, te veel eten of drinken, te vaak eten en drinken ontregelt je balans. Dit is op zich niets nieuws. Vaak weten we wel waar het vandaan komt. Alleen hoe zorg je ervoor dat je verandering gaat aanbrengen. Een keer lekker snacken of lekker drinken is niet erg. Als je echter regelmatig verkeerd eet, ongezond eet, onregelmatig eet en te veel drinkt ontregelt voeding je balans. Pas direct een paar praktische tips toe.
- Eet op regelmatige tijden
- Eet tussen je maaltijden door, geen snacks maar een voedzaam tussendoortje. Fruit
- Drink meer water
- Eet gevarieerd
- Schep meer groente op
- Wees niet te streng voor jezelf
Maak bewegen onderdeel van je dagelijkse routine
Natuurlijk weet je al lang dat bewegen en 10.000 stappen per dag maken goed zijn voor je lijf. Maar het is dus ook nog eens ontzettend goed voor je hersenen! Beweging stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen, zorgt ervoor dat je hersenen minder snel oud worden en regelt dat je hersenen voedingsstoffen als dopamine beter op kunnen nemen. Waardoor je dus gelukkig wordt. Niet te ingewikkeld maken, gewoon een wandeling maken of een trap oplopen zorgt al voor een goede dopamine-schok. Leg je telefoon weg, stop met netflixen of andere streamingdienst en beweeg. Je kunt naar de sportschool maar ook dat is vaak een opgaaf. Hierbij enkele tips voor thuis, er is geen excuus. Neem bewegen op in je dagplanning, zodat het onderdeel is van je structuur, zoals;
- Loop je trap een paar keer op en af
- Loop een rondje in de buurt, voor je werk en na je werk
- Doe dagelijks boodschappen op de fiets ( kies daarbij voor verse en gezonde voeding)
- Maak een wandeling in de natuur
- Kijk hoe jij beweging kunt toevoegen aan je dagelijkse routine
Ritme en structuur gaan hand in hand
Hoe krijg je ritme in je leven? Wat voor ritme wil je bereiken? Bedenk wat bij je past. Een passend ritme is belangrijk, dit is de basis waar je keer op keer naar terugkeert. Je ritme is uniek, voor iedereen anders. Weet dat alles een ritme heeft, de natuur, muziek en ook tijd.
- Maak een dagplanning, opstaan, eten, werken, sporten, ontspanning, …, naar bed
- Ruim je woon en werkruimte op, dit geeft je ook mentaal rust
- Creëer routine in je leven
- Neem en gun jezelf tijd
Neem je rust momenten
Vandaag de dag denderen we maar door, we moeten van alles voor onszelf en voor anderen. Daarbij worden we overspoeld met informatie, 24 uur per dag, waar zijn je rustmomenten? Slapen alleen is niet voldoende om balans in je leven op orde te houden. Zorg ervoor dat je je rust neemt, ook gedurende de dag.
- Zet je telefoon een uur uit en wandel
- Plan een momentje voor jezelf in je agenda
- Doe iets waar je van kunt genieten
- Stop met netflixen en ga naar buiten
- Leg na 20:00 uur je telefoon weg. (geen social media)
- Sta even stil en roep je geluksmomentje opnieuw op
Sociaal versus asociaal
Verwachtingen zijn moordend voor onze balans als we ons hieraan overgeven en hier altijd aan willen voldoen. Voor zowel ons innerlijke sociale zijn als ons sociale zijn ten opzicht van anderen. De druk kan enorm zijn waardoor je balans volledig zoek raakt. Alleen jij kunt hier iets aan doen, JIJ bepaald hoe je met een situatie omgaat. Doe dit liefdevol maar ben wel consequent en duidelijk ook naar jezelf.
- Blijf dicht bij jezelf
- Laat zien dat je een ander ziet
- Luister naar jezelf en luister naar anderen
- Leer van iedere interactie
- Geef in plaats van nemen
Ben vriendelijk maar blijf bij jezelf, door je open op te stellen en je grenzen aan te geven ben je sociaal naar jezelf en naar anderen. Of een ander dat ook zo ziet ligt buiten jou. Maak je daar dan ook niet druk over. Luister ernaar, leer ervan en blijf vriendelijk en open. Leg de verantwoordelijkheid van een situatie daar waar deze hoort. Dat is niet bij jou. Jij kunt alleen hulp bieden door langs iemand te staan, sterk, duidelijk en buiten zijn of haar situatie, emotie, gevoel of probleem.
Wie kan je helpen om in balans te komen met jezelf?
De eerste stap om in balans te komen ben je zelf. Door te erkennen dat je niet in balans bent. Vervolgens kun je dit voorleggen aan je huisarts, een vertrouwenspersoon of ga je zelf op zoek op het internet of via je netwerk.
Wat vind je zelf belangrijk?
Mijn advies is, zoek iemand die bij je past. Waar je een klik mee hebt. Kijk daarbij naar wat je zelf belangrijk vind. Veel hulp is tegenwoordig op afstand, dit kan heel goed werken. Maar als je dat niet prettig vind kies dan iemand lokaal, die je kunt ontmoeten. Blijf ook hierin dicht bij je zelf en geef dit aan.
Er is altijd hulp voorhanden, je staat niet alleen
De drempel kan toch stiekem hoog zijn waardoor je de stap naar balans niet neemt. Of je wilt het gewoonweg niet weten. Weet dat je niet alleen staat, velen kampen hier mee. Ook in je directe omgeving. Durf erover te praten, vraag om hulp en los het samen op.
Elke van Geel, lifestyle coaching.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel over “hoe kom ik in balans?” vragen hebben? Woon je in de regio van Oss, maak dan eenvoudig een vrijblijvende afspraak met mij. Je kunt mij bellen of mailen.