Hoe ga je om met zucht?

Je wilt stoppen met bepaalde middelen. Dat kan alles zijn van drank, drugs en roken tot minder suiker eten, werken en obsessief bezig zijn met dingen buiten jezelf. Je ruikt de geur van alcohol, ziet mensen ongegeneerd dat lijntje, trekje en gebakje pakken. Je kunt ook constant in je hoofd bezig zijn deadlines op werk of met je zorgen maken om een ander.

Alles doe je om maar weg te blijven van dat onaangename gevoel! Wat kun je dan nog doen? In deze blog geef ik tips, waardoor je op een ontspannen manier kunt omgaan met zucht!

  • Verslaving jongeren helpen

Hoe ga je nu echt om met zucht

Zucht, trek of drang komt en gaat net zoals je gedachten hieraan. Ga de zucht niet verheerlijken in je hoofd. Ga er niet over fantaseren, hoe goed en leuk het allemaal was, waarom iedereen het wel “gewoon” kan en jij niet. Het heeft geen zin en het zal je obsessie alleen maar groter maken.

Accepteer dat je verslaafd bent

Je zal moeten accepteren dat je een verslaafde bent. Dat je er niet eentje kan pakken. Dat je niet nog even door kan werken. Of dat je toch niet even je dierbare wilt controleren.
Realiseer je allereerst dat trek, zucht of drang vanuit zichzelf niet schadelijk is en dat het op den duur vanzelf overgaat. Je moet kijken waarom je de drang voelt om te gaan vluchten.  Dat is wat je doet. Het ervaren van trek duurt maar zelden langer dan 30 minuten. Wat doe jij in die 30 minuten, geef je toch toe of uit je obsessie?

Tips om weg te blijven bij die obsessie

Merk jij dat het iedere keer in je hoofd zit, dat je gedachten gaan overheersen en dat je gebruik aan het verheerlijken bent? Ga je dan niet isoleren, waardoor je gaat toegeven. Hieronder een aantal tips die je direct kunt toepassen.

  • Tip 1:  Onderdruk nooit de trek of de gedachten aan jouw ‘drug of choice’. Zucht is het directe gevolg van jouw verzet hier tegen. Het is heel normaal dat ze er zijn en oké dat je ze hebt als je gestopt bent met een patroon wat je al jaren doet. Probeer ze ook niet dwangmatig vast te houden. Neem gewoon waar dat ze er zijn. Sta er even bij stil en neem ze vooral niet al te serieus! Als je stopt met jezelf te verzetten tegen die ongewenste gedachten, zul je zien dat ze afnemen in intensiteit.
  • Tip 2:  Gedachten poppen op en ze gaan vervolgens ook vanzelf weer weg. Dwanggedachten komen voort uit opgeslagen patronen die ergens in je (onbewuste) brein zijn vastgelegd. Je kunt er helemaal niets aan doen, ze poppen ook op. Je hebt er heel weinig controle over en ze zijn ook nog eens niet per se wáár. Het heeft dus geen zin om boos te worden op jezelf. Het zou beter zijn om even te glimlachen om die gedachten en jezelf een schouderklopje te geven voor de manier waarop je nu bezig bent. Jij bent immers niet je gedachten. Je bent ook niet je emoties en nog belangrijker je bent niet je trek. Je hebt ze gewoon. Probeer daarom jezelf los te zien van je gedachten en emoties die in jou plaatsvinden. Durf ze liefdevol los te laten.
  • Tip 3: Hoe kun je dan omgaan met die gedachten? Gebruik je verbeelding. Stel dat je worstelt met die dwanggedachte “één drankje kan toch wel?”. Neem het verhaal dan helemaal en eerlijk dóór in je hoofd, tot aan het einde!
    Bijvoorbeeld: het begint met één drankje in de stad maar al snel worden het er twee of drie, want je kent jezelf. Vervolgens ga je naar huis, nog even langs de avondwinkel voor wat eten. Daar koop je toch nog een flesje wijn of iets sterkers, want een laatste glaasje moet nog kunnen. Met welk gevoel sta je morgenochtend op? Dat is het einde voordat het opnieuw begint. Word je bewust.
  • Tip 4: Als je voelt wat je echt verlangt, leef daar dan naartoe. Vervang de angst om te stoppen door te verlangen naar vrijheid, onafhankelijkheid, rust in jezelf en geluk. Merk in jezelf op dat het er is, hoe klein ook. Zie jezelf voor je, dat je jouw doel hebt bereikt: hoe zie je eruit? Hoe voel je je? Wat ben je aan het doen? Maak hier in gedachten een foto of filmpje van en denk hieraan op de moeilijke momenten. Houd deze kleine momenten van opluchting die je ook na het stoppen zult ervaren, vast. Als je je minder lekker voelt, roep je ze weer op. Gebruik deze momenten en laat je angsten los.
  • Tip 5: Ga iets liefdevols doen voor jezelf
    Pak je telefoon en bel bijvoorbeeld een goede vriend/vriendin en deel je gedachtes. Of focus je juist op die ander. Of ga in bad met een maskertje. Ga wat leuks doen, ga een wandeling maken of gewoon op de bank kaarsjes aan met een goede film. Ga iets doen waar je blij van wordt, wat jou gelukkig maakt. Doorbreek je oude patronen.

Wie kan je helpen bij je verslaving?

Ben jij verslaafd? Dan ben jij de enige die jezelf echt kan helpen doordat je de noodzaak inziet van verandering. Bovenstaande tips kunnen je mogelijk helpen in het omgaan met je zucht op het moment dat de gedachten in je opkomen. Ga professionele hulp zoeken, begin bij je huisarts of zoek informatie op.

Informatie opzoeken

Ga zelf op zoek, bijvoorbeeld via het internet naar relevante onderwerpen zoals:

  • Verslavingszorg
  • Hulp bij verslaving of kenmerken verslaving
  • Opname bij verslaving

Deze anonieme vorm van hulp zoeken kan je helpen om een beeld te vormen wat jij belangrijk vind en wat bij jou, jullie past. Dan kun vervolgens alsnog naar de huisarts of direct in contact komen met diegene die je aanspreekt op het web.

Er is hulp, je staat niet alleen

De drempel is vaak hoog door bijvoorbeeld angst, schaamte of andere gedachten waardoor je de stap niet neemt. Of je wilt het gewoonweg niet weten. Weet dat je niet alleen staat, vraag om professionele hulp en los het samen op. Hoe zwaar en lang de weg ook lijkt. Ontken hem niet, maar sla hem gezamenlijk in.

Elke van Geel - Verslavingszorg

Mocht je naar aanleiding van dit artikel over “Hoe ga je om met zucht?” vragen hebben? Woon je daarnaast in de regio van Oss, maak dan eenvoudig een vrijblijvende afspraak. Je kunt mij bellen of mailen.