Hoe ga ik om met een verslaafde?

Omgaan met iemand die verslaafd is is ontzettend moeilijk. Je wil wilt diegene helpen maar vaak ontkend hij/zij dat er een probleem is. Je geeft geld, brengt je dierbare weg, zorgt dat hij/zij op de afspraken komt, liegt voor ze.. kortom je houdt de verslaving in stand en verliest jezelf totaal! Je bent er alleen maar daar mee bezig. Je slaap slecht, krijgt ruzie thuis en verliest jezelf steeds meer uit het oog. Wat kun je dan nog doen?

  • Hoe ga ik om met verslaving

Hoe help je een verslaafde nu echt

Houdt de verslaving niet in stand; dat wil zeggen ga geen rekeningen betalen, ga niet liegen, ga niks oplossen! Dit alles heeft totaal geen zin. De verslaafde zal moeten inzien wat de consequenties is van zijn of haar gedrag.

Hoe blijf je dicht bij jezelf

Als diegene nuchter is ga dan met ze in gesprek en ga geen verwijten maken maar ga juist vertellen wat dit allemaal met JOU doet. Hieronder een aantal tips die je direct kunt toepassen.

  • Tip 1: Vertel diegene dat je je zorgen maakt, dat je verdrietig bent en je machteloos voelt, dat je graag wilt helpen.
  • Tip 2: Vertel dat je hem/haar mist, de verbinding, de leuke dingen die jullie samen deden, de gesprekken etc.
  • Tip 3: Ga samen op zoek met je dierbare naar hulp. Ga kijken wat past bij diegene, is het een opname, een counseling/coaching gesprek of ambulante therapie? Er is hulp!
  • Tip 4: Blijf altijd praten met de verslaafde, maar wees echt duidelijk en bepaal je eigen grenzen en kom deze na!

Durf liefdevol los te laten

Waar je wel iets aan kunt doen is hoe JIJ met de situatie omgaat. Doe dit liefdevol maar ben wel consequent en duidelijk ook naar jezelf. Leg de verantwoordelijkheid van het probleem daar waar het hoort. Dat is niet bij jou. Jij kunt alleen hulp bieden door langs iemand te staan, sterk, duidelijk en buiten zijn of haar probleem.

Het doel is om op een punt te komen waar jouw leven niet meer in het teken staat van de verslaving van je dierbare en de vicieuze cirkel doorbroken wordt. Dan help je niet alleen jezelf maar ook je dierbare verslaafde.

Wie kan jullie helpen?

Een eerste stap zou kunnen zijn dat je je huisarts belt, een afspraak maakt en de situatie uitlegt. Of een vertrouwenspersoon die dicht bij je staat waarvan je weet dat hij of zij een eerlijk en objectief advies geeft.

Informatie opzoeken

Ga zelf op zoek, bijvoorbeeld via het internet naar relevante onderwerpen zoals:

  • Verslavingszorg
  • Hulp bij verslaving of kenmerken verslaving
  • Opname bij verslaving

Deze anonieme vorm van hulp zoeken kan je helpen om een beeld te vormen wat jij belangrijk vind en wat bij jou, jullie past. Dan kun vervolgens alsnog naar de huisarts of direct in contact komen met diegene die je aanspreekt op het web.

Wat vind je zelf belangrijk?

Zoek je een groot instituut of heb je behoeft aan meer persoonlijk contact. Dichtbij waar je woont of juist verder weg. Hoe zit het met wachttijden en bereikbaarheid, ook in de avonden. Wil je hulp aan huis? Allemaal vragen die van belang zijn in de keuze wie het beste bij jullie past.

Er is hulp, je staat niet alleen

De drempel is vaak hoog waardoor je de stap niet neemt. Of je wilt het gewoonweg niet weten. Weet dat je niet alleen staat, vraag om hulp en los het samen op. Hoe zwaar en lang de weg ook lijkt. Ontken hem niet, maar sla hem gezamenlijk in.

Hulp op afstand door Elke van Geel van Amarillo Care

Mocht je naar aanleiding van dit artikel over ” hoe ga ik om met een verslaafde” vragen hebben? Woon je in de regio van Oss, maak dan eenvoudig een vrijblijvende afspraak met mij. Je kunt mij bellen of mailen.